Belangrijke factoren bij iedere behandeling

Er is een aantal factoren die van invloed kunnen zijn bij iedere behandeling. Ook hier zal naar worden gevraagd tijdens het eerste consult. Hieronder vallen:

  • Allergische reacties

    Lokale reacties zijn bijvoorbeeld op pleisters, hechtmateriaal etc. Er kunnen ook reacties op bepaalde antibiotica of medicijnen ontstaan welke in zeer zeldzame gevallen leiden tot reactie verspreid door lichaam waaronder anafylactische shock. Bij al deze reacties kan extra behandeling nodig zijn.

  • Roken

    Dit geeft een hoger risico op problemen zoals een slechtere wondgenezing na de operatie, het optreden van infecties en bloedingen tijdens en na de operatie. Derhalve wordt geadviseerd geen sigaretten of andere nicotine-houdende middelen zoals nicotinekauwgum te gebruiken vanaf 6 weken voor tot 2 weken na de operatie.

    In het algemeen heeft roken ook op de lange termijn een schadelijk effect op de huid en versnelt het verouderingsproces welke vooral zichtbaar zijn in het gelaat. Sommige ingrepen zoals een facelift, lipofilling of voorhoofdslift worden niet verricht indien de patiënt rookt.

  • Diabetes

    Suikerziekte zorgt vaker voor wondgenezingsproblemen of infecties. Het goed onder controle hebben en houden van de glucosespiegel voor en na de ingreep is belangrijk om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. 

  • Bloeding

    Bij elke chirurgische ingreep is er een kans op een nabloeding. Dit kan betekenen dat u nogmaals geopereerd moet worden om de bloeding te stoppen. Bij veel bloedverlies is het soms nodig een bloedtransfusie te geven om het verloren bloed aan te vullen. Gelukkig komt een nabloeding heel weinig voor en is een bloedtransfusie zeer zelden nodig.

    Gebruik van bloedverdunners zoals ascal/aspirine, sintrommitis, marcoumar, plavix of pijnstillers als brufen en diclofenac kunnen hierbij van invloed zijn. Soms wordt er gevraagd om voor de ingreep te stoppen met een bloedverdunner om risico op bloeding te verkleinen. Ook hoge bloeddruk die niet goed onder controle is met medicatie kan na de operatie zorgen voor blauwe plekken.

  • BMI (body mass index)

    De BMI is een internationaal gebruikte maat die laat zien of u een gezond gewicht heeft in verhouding tot de lengte. De BMI geeft een inschatting van hou gezond uw lichaamsgewicht is. Indien deze te hoog is (> 30) zal u geadviseerd worden de ingreep niet te ondergaan. Dit in verband met de risico’s van een ingreep die hieraan gerelateerd zijn. Ook zal de zorgverzekeraar indien van toepassing een behandeling niet goedkeuren wanneer de BMI boven de 30 is. 

  • Littekens

    Helaas kunnen we nog altijd niet opereren zonder littekens. De eerste tijd kunnen de littekens er vurig uitzien. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen ze de kleur van uw huid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens dan ook bedekt houden in de eerste maanden, dit kan eventueel met een hoge factor zonnebrandcrème.

  • Body dismorphic disorder

    Bij deze patiënten komt de ernst van het lijden niet overeen met de ernst van de afwijking. Een operatie zal in zo’n geval niet de juiste oplossing zijn.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen