Topletsel, vingertop

Vingertopletsel

Vingertopletsels of topletsels zijn veel geziene ongelukken op de Spoed Eisende Hulp. Het zijn vaak ongelukken die in en om het huis gebeuren of in de fabriek.

Indien u een topletsel heeft wordt er eerst in kaart gebracht of er sprake is van letsel van enkel de weke delen of dat er bijvoorbeeld ook een botbreuk bij zit van het kootje in de vinger. Dit wordt gezien op een röntgenfoto. In ernstigere gevallen kan dit kootje reeds verdwenen zijn. Indien er een letsel is van een of meerdere van de vingertoppen is een operatief herstel dan ook geïndiceerd. Topletsels worden in uitgebreide gevallen behandeld door het Handenteam, waarin de plastisch chirurg en handtherapeuten nauw samenwerken. De operatie wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg, die aan de hand van het letsel kijkt wat er al dan niet hersteld kan worden.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw klachten en wensen. Ook worden eventuele allergieën en uw medicatie gebruik besproken, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal u daarna tijdens het lichamelijk onderzoek onderzoeken en eventueel een aantal zaken opmeten. Tot slot worden en na het consult eventueel nog door de medisch fotograaf foto’s gemaakt voor in uw dossier.

Voorbereiding

Voor de operatie dient u een aantal voorbereidingen te treffen. Denkt u bijvoorbeeld aan het tijdig stoppen van bepaalde medicatie (bijvoorbeeld bloedverdunners) zoals met uw behandelend arts besproken is.  Indien u voor de operatie moet u nuchter zijn hoort u dit via uw arts en anesthesist. Dat betekent dat u tot enkele uren voor de operatie niet mag eten en drinken, hierover zal de anesthesist u informeren. Als u zich niet aan deze afspraken houdt, kan uw operatie niet op de afgesproken tijd doorgaan.

Indien u rookt wordt u gevraagd hiermee te stoppen voor de operatie,  dit daar roken een hogere kans op complicaties geeft zoals bijvoorbeeld wondgenezingsstoornissen.  

Indien u een nacht blijft slapen, neemt u dan uw spullen hiervoor mee. Verder wordt u verzocht voorafgaand aan de operatie geen bodylotion/crèmes te gebruiken en uw te ontdoen van sieraden zoals ringen/horloges.

Na de operatie kunt u niet autorijden of fietsen, zorg daarom voor gepast vervoer naar huis.

De operatie

De operatie vindt afhankelijk van de uitgebreidheid van het letsel plaats op de Spoed Eisende Hulp, poliklinische operatiekamer onder locale verdoving danwel op de klinisch operatiekamer onder plexus of algehele anesthesie. De duur van de operatie hangt af van de uitgebreidheid van het letsel en het aantal vingertoppen wat al dan niet hersteld kan worden. Tijdens de operatie wordt aan de hand van de opgelopen schade besloten of een vinger ingekort moet worden, hierbij wordt het beschadigde deel van de vinger verwijderd. Aan het einde van de operatie worden de wonden gesloten middels hechtingen en krijgt u een verband of een gipsspalk.

Na de operatie

Indien er sprake is van een grote operatie krijgt u op de afdeling een mitella of sling van de verpleegkundige waarmee u de hand hoog kan houden. Dit is belangrijk om zwelling en daarmee pijn zo veel mogelijk tegen te gaan. Ook wordt u geadviseerd om tijdens de nacht de hand op een kussen te leggen. Verder krijgt u leefregels uitgelegd. Indien u een gips heeft mag dit niet nat worden, u kunt zich wassen met een washandje of het gips bedekken door de arm in een plastic zak te verpakken.

In principe mag u de dag van de operatie naar huis, indien u zich goed voelt en pijnklachten onder controle zijn. De eerste policontrole zal na circa 1-2 week plaatsvinden, dan worden ook de hechtingen verwijderd. Indien geïndiceerd wordt u in de tussentijd aangemeld bij de Handtherapeut. Afhankelijk van de uitgebreidheid van het letsel en de operatie zal een intensief natraject volgen waarbij u door de handtherapeut begeleid wordt. 

Het resultaat

U heeft na de operatie een gips of een verband voor een paar dagen. Uw plastisch chirurg zal u vertellen hoe lang dit in uw geval zal zijn. Uw geopereerde hand is de eerste dagen tot weken dikker. Door de operatie en als gevolg van de zwaartekracht hoopt zich vocht op. Houd daarom uw hand steeds hoger dan uw hart. Draag de sling de hele dag. Op de lange termijn kan u last houden van stijfheid of bewegingsbeperking.                             

Indien er sprake is van een uitgebreid letsel  gaat u een intensief traject in samen met de handtherapeut waarbij u begeleid zal worden bij het doen van oefeningen voor het optimaliseren van de inzetbaarheid, kracht en beweeglijkheid van de hand en/of vingers. Samen zult u streven naar een zo’n optimaal mogelijk resultaat wat onder andere beïnvloedt zal worden door adequaat oefenen en littekenvorming. Indien er sprake is van een ingekorte vinger, zult u moeten wennen aan het opnieuw inzetten van de hand. Daar de vingertoppen heel gevoelig zijn, hiermee tasten we immers letterlijk voorwerpen af, moet u in het begin rekening houden met een overgevoeligheid van de nieuwe vingertop. Hiervoor wordt desensitisatie therapie toegepast al dan niet onder begeleiding van een handtherapeut. Ter plaatse van de wonden zullen littekens blijven bestaan.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is er ook bij deze operatie een kans op complicaties aanwezig. Hierbij moet u denken aan een nabloeding of een wondinfectie, waarvoor in sommige gevallen een re-operatie nodig is. Ook kan er zich een neuroom vormen, dit is een zwelling van de zenuw welke extreem pijnlijk is bij aanraking, hiervoor volgt in sommige gevallen eveneens een nieuwe operatie. Indien het topletsel zich op het niveau van de nagel bevindt kunnen zich na de operatie nagelafwijkingen voordoen.  In sommige gevallen treedt er een complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) op waarbij het evenwicht in de hand verstoord is. Dit uit zich in overgevoeligheid, pijn, overmatig zweten met eventueel bijkomende nagelafwijkingen. Ook dit zal worden gemonitord en behandeld via de Handtherapeut.

Vergoeding

Deze ingreep wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen