Gebruik lichaamseigen vet

Lipofilling gelaat

Middels lipofilling kunnen gebieden van het lichaam waar een gebrek aan lichaamseigen vet is, opgevuld worden. Dit vet wordt weggehaald, of te wel geoogst, op een plek van het lichaam waar zich een goede kwaliteit vetweefsel bevindt of een overschot is.

Dit wordt liposuctie genoemd. Hierbij moet u denken aan de buik, bovenbenen of net onder de billen. De indicaties voor lipofilling zijn heel breed. Bijvoorbeeld voor het behandelen van defecten en/of volumeverlies bij littekens na een ongeval of bij borstreconstructies of na borstsparende behandelingen en bestraling na borstkanker. Ook kan je om cosmetische redenen lipofilling doen, bijvoorbeeld om de borsten te vergroten. Lipofilling kan eveneens een behandeling zijn in het gelaat na trauma of vetatrofie bij HIV patiënten.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw eventuele klachten en wensen. Ook worden eventuele allergieën en uw medicatie gebruik besproken, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal u daarna tijdens het lichamelijk onderzoek onderzoeken en eventueel een aantal zaken opmeten. Aan de hand van uw lengte en gewicht wordt uw BMI berekend.  Er zal worden gekeken of er voor u een indicatie is voor lipofilling en er wordt bepaald of u genoeg vet heeft om lipofilling uit te kunnen voeren. Er zal ook worden bepaald op welke plek(ken) het vet weggehaald zal worden. Tot slot worden na het consult door de medisch fotograaf foto’s gemaakt voor in uw dossier.

Voorbereiding

  • Als u besluit om een ectropion uit te laten voeren, moet u zich realiseren dat u er gedurende enige tijd niet representatief uitziet. Voor een correctie van uw onderoogleden is dit meestal rond de 14 tot 21 dagen.
  • U zou voor en na de operatie multivitaminen te gebruiken en Arnica-druppels (Arnica D6 driemaal daags 20 druppels, 14 dagen voor de operatie beginnen tot en met 3 dagen na de ingreep). Het effect hiervan is wetenschappelijk niet bewezen.
  • Als u medicijnen gebruikt, geeft uw plastisch chirurg aan met welke medicijnen u voor de operatie moet stoppen. Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom, Xarelto en bv Marcoumar moet in sommige gevallen, in overleg met de trombosedienst, een aantal dagen voor de operatie worden gestaakt. Salicylhoudende medicijnen zoals Ascal en Aspirine, worden eventueel in overleg met uw plastisch chirurg gestaakt 1 week voor de ingreep. Er is geen bezwaar tegen het gebruik van Paracetamol als middel tegen pijn zowel vóór als na de operatie.
  • Indien u rookt, moet u 3 weken voor de operatie stoppen omdat roken het genezingsproces nadelig beïnvloedt. Hierdoor is er een grotere kans op complicaties zoals infectie en weefselversterf.

De operatie

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied dat gecorrigeerd moet worden af, tezamen met het gebied waar het lichaamseigen vet weggehaald zal worden. De operatie vindt in het algemeen in dagbehandeling plaatsvinden onder algehele narcose. Bij grotere ingrepen verblijft u een dag in het ziekenhuis. Een kleine contourafwijkingen behandelen wij ook onder plaatselijke verdoving.

De duur van de operatie hangt af van het gebied wat behandeld zal worden. Alvorens het vet ingebracht kan worden op de gewenste plekken moet dit eerst elders op het lichaam worden weggehaald. Liposuctie gebeurt met behulp van een canule, welke ingebracht wordt in het te behandelen gebied en waarmee het vet wordt weggezogen. Hiervoor worden enkele kleine insteekopeningen gemaakt op onopvallende plaatsen zoals de reeds bestaande huidplooien. Ook op de plek waar het vet ingebracht zal worden komen kleine insteekopeningen. Aan het einde van de operatie zullen deze worden gesloten middels hechtingen en/of hechtpleisters.

Na de operatie

U krijgt op de afdeling de drukkleding aan voor de gebieden waar de liposuctie heeft plaatsgevonden, Ook worden u de leefregels uitgelegd. Deze drukkende 'onderkleding' moet u gedurende 4 tot 6 weken dag en nacht dragen. Tijdens het douchen of wassen, mag u de onderkleding even uit doen. Gedurende twee weken mag u niet baden, zwemmen of in de sauna.  Het kan dat er nog wat vocht lekt via de littekens, dat is normaal. Het gebied wat behandeld is middels lipofilling zal al dan niet verbonden worden. Belangrijk is om geen druk uit te oefenen op die plek.

In principe mag u de dag van de operatie naar huis, indien u zich goed voelt en pijnklachten onder controle zijn. De eerste policontrole zal na circa 2 weken plaatsvinden. Tot die tijd wordt u aangeraden niet te sporten.

Het resultaat

Lipofilling biedt contourverbetering en verbetering van de kwaliteit van de beschadigde huid en het onderliggende vetweefsel. Hierdoor kunnen ook structuren die hier doorheen lopen, zoals bijvoorbeeld zenuwen, minder geprikkeld raken. Het vet dat wordt ingebracht in het gewenste gebied dient aldaar opnieuw in te groeien. Uit onderzoek blijkt dat een deel van het ingebrachte vet ook weer door het lichaam opgenomen wordt. Hoe groot dit deel is hangt af van de kwaliteit van het vet, de gezondheid van de patiënt en het gebied waar het vet ingebracht wordt. Gemiddeld blijft ongeveer 70% van het terug gespoten vet behouden. Dit kan dus bij u iets meer of minder zijn.

Tot een paar weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en beurs gevoel, zowel op de plek van de liposuctie als lipofilling. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn.  Het behandelde gebied kan er ook wat onregelmatig uitzien. Ter plaatse van de insteekopeningen in de huid blijven littekens achter, deze zijn na enige tijd vaak nauwelijks zichtbaar.

Het definitieve resultaat kan pas na circa 3-6 maanden beoordeeld worden. Is sommige gevallen dient een lipofilling een of tweemaal herhaald te worden tot het gewenste resultaat bereikt is.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is er ook bij deze operatie een kans op complicaties aanwezig. Hierbij moet u denken aan een nabloeding of een wondinfectie. Op de lange termijn kan er sprake zijn van restzwellingen of juist een deuk in het behandelde gebied die al dan niet na maanden verdwijnen. Ook kan een harde plek ontstaan op de plek waar het vet is ingespoten. Dit noem je vetnecrose. Vaak lost dit met de tijd vanzelf op.

Vergoeding

Afhankelijk van de indicatie wordt deze ingreep vergoed door de zorgverzekeraar. Uw plastisch chirurg zal dit met u bespreken en zo nodig een aanvraag bij de verzekering doen. Wordt de behandeling niet vergoed dan zal u een prijsopgaaf ontvangen. De ingreep zal dan in principe in de Jan van Goyen kliniek worden uitgevoerd.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen