Tendovaginitis stenosans; tendinitis/peesontsteking strekpezen 1e extensorcompartiment

M. de Quervain

Het syndroom van De Quervain (tendovaginitis stenosans) is een aandoening die het gevolg is van irritatie en zwelling van de strekpezen aan de duimzijde van de pols. Deze peesontsteking is genoemd naar de ontdekker, de Zwitserse chirurg De Quervain.

Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen (de peesschede) of worden de pezen zelf dikker. Hierdoor kunnen de pezen niet meer zo gemakkelijk bewegen en schuren ze in het kokertje waardoor meer irritatie ontstaat. Er kan een zwelling aan de duimzijde van de pols ontstaan. De pijn wordt meestal erger bij herhaald gebruik van de hand en duim, voornamelijk wanneer voorwerpen met kracht worden vastgepakt of wanneer de pols wordt gedraaid.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw klachten. Ook worden eventuele allergieën en uw medicatie gebruik besproken, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal daarna tijdens het lichamelijk onderzoek uw hand onderzoeken. Pijn aan de duimzijde van de pols met soms uitstraling naar de onderarm zijn symptomen die passen bij dit ziektebeeld. Ook kan er sprake zijn van zwelling en bewegingsbeperking. De diagnose wordt gesteld met de proef van Finkelstein en Eichoff. Bij deze proef maakt de patiënt een vuist door de vingers over de duim te sluiten, vervolgens wordt de pols gebogen. Bij patiënten met het syndroom van De Quervain is deze beweging zeer pijnlijk.

Vaak kan een de peesirritatie eerst behandeld worden met een corticosteroïd-injectie. Er wordt dan in het kokersysteem van de pezen een ontstekingsremmer gespoten waardoor de pezen weer makkelijker door der koker kunnen glijden. Soms is ook een kleine operatie nodig, het dak van de koker die over de pezen loopt wordt dan doorgesneden.

Voor welke behandeling gekozen wordt verschilt per patiënt, u bekijkt samen met uw arts welke optie het best voor u is.

Voorbereiding

Sieraden en ringen van de te opereren arm of hand dient u voor de ingreep zelf te verwijderen. Indien u bloedverdunners gebruikt dient u met de arts te overleggen of u deze mag doorgebruiken. U hoeft voor een ingreep onder lokale verdoving niet nuchter te blijven. Na de ingreep krijgt u een verband om de hand, hierdoor kunt u niet zelf autorijden of fietsen. 

De operatie

Een lokale injectie met een ontstekingsremmer kan op de polikliniek gezet worden. Na de injectie wordt een pleister geplakt en kunt u direct naar huis. De eerste dagen na de injectie kan het wat gevoeliger zijn.

De operatieve behandeling kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving. U krijgt dan een aantal verdovingsprikjes in het operatiegebied waardoor u geen pijn voelt. Hierna wordt het kokertje dat over de pezen loopt opengesneden, zodat de pezen weer de ruimte krijgen. Vaak is dit litteken later nauwelijks zichtbaar. Als de pees vrij is, wordt de wond onderhuids gehecht en krijgt u een verband om de hand. De poliklinische ingreep duurt ongeveer 20 minuten. In totaal bent u ongeveer een half uur in het ziekenhuis.

Na de operatie

Na de operatie mag u meteen weer naar huis. Zelf auto rijden of fietsen is niet mogelijk, omdat u hand in het verband zit. U dient de hand goed hoog te houden. De verdoving kan nog enkele uren nawerken. Na de operatie kunt u last hebben van pijn, maar dat neemt vaak in de loop van de dag af. Eventueel kunt u een pijnstiller innemen. De vingers zelf zitten niet in het verband en het is belangrijk dat u direct na de operatie begint met oefenen. Voor een optimaal resultaat wordt geadviseerd om de vingers ieder uur te buigen en strekken (vuist maken en openen). Dit om te voorkomen dat de pezen aan het kokertje vast gaat zitten.

Het drukverband mag u zelf 2 dagen na de operatie verwijderen. Vanaf dan mag de wond ook weer kort nat worden onder de douche of kraan. Sauna, (zwem)bad, weken in afwasteiltjes kan niet. Een pleister is voldoende om de wond te daarna te bedekken.

De hechtingen zijn meestal oplosbaar. De eerste 2 weken wordt geadviseerd wel de hand wel gebruiken voor lichte werkzaamheden maar niet sporten/zwaar tillen. U krijgt ongeveer 2 weken na de operatie een afspraak op de polikliniek. De arts controleert dan de wond. Als de wond dan goed genezen is kan de belastbaarheid van de hand worden uitgebreid.

Indien nodig wordt verwezen naar de handtherapeut. Als de pijn weg is en de kracht in uw hand weer is hersteld, kunt u uw hand weer gewoon gebruiken. De totale herstelperiode is vier tot zes weken.

Het resultaat

De injectie in de peeskoker werkt niet direct, maar binnen 3 weken merkt u vaak effect. Als de injectie niet voldoende of slechts tijdelijk helpt kan de injectie herhaald worden.

De eerste maanden na de operatie kan de duim of pols nog dik en stijf zijn en het litteken strak en hard aanvoelen. Vaak trekt dit in de loop van de tijd weg. Oefenen en het masseren van het litteken is belangrijk. Bij het doornemen van het kokertje worden zenuwtakjes die het gevoel van de duim en wijsvinger verzorgen opzij gehouden. Hierdoor kan daar plaatselijk een wat dover gevoel ontstaan na de operatie. Dit trekt vaak in de loop van de tijd weer bij. Soms kan er zich in de loop van de tijd over de pezen weer een bandje vormen waardoor opnieuw irritatie en/of ontsteking van de pezen kan ontstaan. Neem dan contact op met ons voor een nieuwe afspraak.

Complicaties

Bij iedere operatie is er een kans op complicaties, zoals infectie en nabloeding. Soms kunnen vingers na de operatie blauw en koud worden, of neemt de pijn toe. In zeldzame gevallen ontstaat er een zogenaamde posttraumatische reflexdystrofie: het geopereerde lichaamsweefsel functioneert dan slecht en moet opnieuw worden behandeld.

Neem contact op indien de vinger/hand na de operatie dik en rood wordt en/of er pus uit de wond komt of u koorts krijgt.

In de buurt van de peeskoker lopen kleine zenuwtakjes die het gevoel in de duim, wijsvinger en een deel van de handrug verzorgen. Deze zenuwtakjes worden bij de operatie opzij gehouden en kunnen daardoor geirriteerd raken wat voor pijnklachten kan zorgen. Meestal herstelt dit zich met enkele weken tot maanden. Soms herstelt het gevoel van de duim of wijsvinger zich niet volledig en blijft een dove plek over. Ook kan bij beschadiging van een zenuwtakje een zeer gevoelige plek in de huid ontstaan (neuroom).

Door de corticosteroïd-injectie kan de huid plaatselijk wat lichter kleuren (hypopigmentatie) en dunner worden (huidatrofie).

Vergoeding

Deze operatie wordt door uw ziektekostenverzekeraar vergoed.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen