Ziekte van Dupuytren
De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij het bindweefsel in de handpalm en/of vingers dikker wordt waardoor er onderhuidse knobbels en strengen kunnen ontstaan.
Het is niet kwaadaardig. Wel kunnen strengen een blijvende kromstand van de vingers veroorzaken, soms geeft het ook pijnklachten. Het ziektebeeld is vernoemd naar de ontdekker Guillaume Dupuytren.
De aandoening begint meestal met onderhuidse knobbels of deuken in de palm. Dit kan een vervelend gevoel geven bij het gebruik van de hand. Als de aandoening zich uitbreidt ontstaan er strengen, als deze over de gewrichten heen groeien kan de vinger krom trekken. Hierdoor kunt u de vinger niet meer goed strekken. In ernstige gevallen kan de aandoening leiden tot blijvende gewrichtsstijfheid van de vingers.
De precieze oorzaak van Dupuytren is nog niet helemaal bekend. Wel blijkt uit onderzoek dat er sterke aanwijzingen zijn dat het genetisch bepaald is.
De aandoening komt voornamelijk voor bij mensen van het Kaukasische ras van Noord Europese oorsprong. Mannen hebben rond hun 50e 9 maal meer kans om de aandoening te krijgen dan vrouwen. Er is een duidelijk verhoogde kans bij familieleden van patiënten met de ziekte van Dupuytren en het is geassocieerd met de ziekte van Ledderhose (aanwezig onderzijde voet) en de ziekte van Peyronie (aanwezig in penis).
De ziekte van Dupuytren wordt geassocieerd met diabetes mellitus. Rokers, alcoholisten, patiënten met hypercholesterolaemie en leveraandoeningen en patiënten besmet met HIV of patiënten die anti-epileptica gebruiken hebben een hoger risico op ontwikkeling van de ziekte van Dupuytren.