Carpale disfunctie

Midcarpale instabaliteit

Het pols gewricht wordt gevormd door 8 polsbotjes, 26 gewrichtsbandjes en 23 pezen. Bij een verstoring in 1 van deze structuren kan de polsfunctie ook verstoord worden en instabiliteit van het polsgewricht ontstaan.

De meest voorkomende vorm van instabiliteit is midcarpale instabiliteit.

Het vaste bewegingspatroon van de 8 polsbotjes is dan verstoord, vaak door slapte van de ligamenten. Men spreekt dan van hyperlaxiteit of hypermobiliteit, en dit wordt regelmatig bij jonge vrouwen gezien. Niet iedereen heeft er last van. Klachten ontstaan vaak pas na een trauma zoals overbelasting, kneuzing of na gipsbehandeling. Patiënten ervaren dan krachtsverlies, pijn en hebben soms het gevoel van blokkade of slotklachten van de pols. Ook kan er een gevoel van het verschuiven van de pols ervaren worden, dit kan gepaard gaan met een klik geluid.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw klachten. Ook worden eventuele allergieën en uw medicatie gebruik besproken, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal daarna tijdens het lichamelijk onderzoek uw pols  onderzoeken en de behandelopties met u bespreken. Soms is het ook nodig om beeldvormend onderzoek van uw pols te verrichten.

Voor welke behandeling gekozen wordt verschilt per patiënt, u bekijkt samen met uw arts welke optie het best voor u is.

Voorbereiding

Sieraden en ringen van de te opereren arm of hand dient u voor eenv ingreep zelf te verwijderen. Indien u bloedverdunners gebruikt dient u met de arts te overleggen of u deze mag doorgebruiken. U hoeft voor een injectie niet nuchter te blijven.

Na een operatie kunt u niet zelf autorijden of fietsen omdat de hand en arm verbonden zijn. Roken kan de wondgenezing negatief beïnvloeden daarom adviseren wij om minstens 6 weken voor de ingreep te stoppen met roken.

De behandeling

De mogelijkheden om een midcarpale instabiliteit te behandelen is bij voorkeur met handtherapie. De verslapte gewrichtsbanden kunnen gecompenseerd worden door de spierspanning op de pezen die de pols kunnen stabiliseren te verhogen. Een handtherapeut kan u daar goed bij helpen door adviezen, instructies,  oefentherapie en met een spalk/brace. Samen kijkt u welke vorm van therapie het best is voor u.

De chirurgische behandelopties voor midcarpale instabiliteit zijn zeer beperkt. Er kan een spier- of peestranspositie gedaan worden of een deel van de polsbotjes kan aan elkaar vastgezet worden voor meer stabiliteit. Veel chirurgische behandelingen zijn experimenteel en door het vastzetten van een deel van de pols verlies je begrijpelijkerwijs ook beweeglijkheid. Daarom wordt altijd eerst gestart met handtherapie en bij voorkeur niet geopereerd.

Mocht u samen met uw plastisch chirurg toch besluiten dat een operatie in uw geval nodig is dan kunnen de operaties plaatsvinden onder regionale anesthesie (plexus) of algehele anesthesie (narcose). U krijgt voor de operatie nog een aparte afspraak bij de anesthesist om te bespreken welke vorm voor u het best is.

Bij alle operaties vormt de postoperatieve handtherapie een belangrijke component en dit is mede bepalend voor het succes van de operatie.

De verschillende behandelingsopties worden op uw persoonlijke situatie afgestemd.

De plastisch chirurg bespreekt met u welke techniek voor u het best is.

Na de behandeling

Als na afronding van het traject van handtherapie nog klachten ontstaan zien wij u graag nogmaals op de polikliniek terug.  

Wanneer u een operatie ondergaat gebeurt dit meestal  in dagopname en mag u dezelfde dag  nog naar huis. U gaat na de operatie eerst nog even naar de ‘uitslaapkamer’ en de afdeling. Hier wordt een aantal controles gedaan en als alles goed gaat mag u daarna ook naar huis. Zelf auto rijden of fietsen is niet mogelijk, omdat u pols verbonden is. U dient de hand goed hoog te houden. Bij plexus anesthesie kan de verdoving kan nog enkele uren nawerken.  U krijgt ongeveer 1-2 weken na de operatie een afspraak op de polikliniek. De arts controleert dan de wond en geeft u verdere instructies. Vaak wordt u ook doorverwezen naar een handtherapeut.  De exacte nabehandeling hangt af van de gebruikte operatietechniek.

Ultraviolette stralen zijn niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de eerste maanden na de behandeling de littekens bedekt houden of insmeren met een sunblock.

Het resultaat

Het handtherapie traject is een intensief traject. Dit houdt in dat u diverse keren bij de handtherapeut komt voor advies, instructie en oefentherapie. Daarnaast is het heel belangrijk dat u ook thuis dagelijks de oefeningen uitvoert. Het is belangrijk dat de getraind worden om steviger te worden én te blijven. Wanneer u zich goed houdt aan de voorgeschreven oefeningen en deze trouw uitvoert kan midcarpale instabiliteit op deze manier goed behandeld worden.

Complicaties

Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie, opengaan wond, zenuwschade en weefselversterf. Een zeer zeldzame complicatie in de handchirurgie is posttraumatische reflexdystrofie. De symptomen bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers die optreedt na de operatieve behandeling. De afwijking dient vroegtijdig behandeld te worden om functiestoornissen te voorkomen.

Bij iedere operatie is er een kans op infectie. Neem contact op indien na de operatie zwelling en roodheid van het operatiegebied, er pus uit de wond komt of u koorts krijgt.

Vergoeding

De medische behandeling van midcarpale instabiliteit wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Niet alle pijnstilling en verbandmaterialen vallen onder vergoeding door uw verzekering. Informatie over de vergoeding van aanvullende handtherapie kan uw handtherapeut u geven.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen