DIEP lap borstreconstructie

U wenst een borstreconstructie van volledig lichaamseigen weefsel. Vaak is er na borstkanker een borst geamputeerd, of bent u van plan om de borst(en) preventief te laten verwijderen.

De DIEP lap-methode is één van de mogelijkheden om een borst te reconstrueren. DIEP staat voor Deep Inferior Epigastric Artery Perforator. Bij deze methode wordt van huid en vetweefsel uit de onderbuik een nieuwe borst gereconstrueerd. Het bijzondere daarbij is dat de dieper gelegen buikspieren intact worden gelaten. De buik komt daarbij helemaal los van het lichaam en moet onder de microscoop worden aangesloten op de vaten van de borst. Ook als u bestraald bent is dit een goede optie.

Het eerste consult

U zal met uw plastisch chirurg bespreken wat de verschillende vormen van borstreconstructie zijn en voor welke van deze opties u in aanmerking komt. De  DIEP lap wordt weggehaald bij de buik, dus als je te slank bent is deze operatie geen goede optie. Ook eerdere buikingrepen kunnen ervoor zorgen dat de ingreep niet meer mogelijk is. Verder spelen eerdere behandelingen aan de borst en uw leefstijl mee. Indien u rookt of indien er sprake is van ernstig overgewicht komt u niet in aanmerking voor een DIEP reconstructie. Er zal een onderzoek worden afgesproken om de doorbloeding van uw buik te beoordelen. Diti doen we door het maken van een CT-scan van de buik. Hiermee kunnen we de operatie voorbereiden door goed naar de bloedvaten van de buikwand te kijken. Als u allergisch bent voor jodium of contrast willen wij dit graag weten. In de contrastvloeistof zit namelijk jodium waardoor u een allergische reactie zou kunnen krijgen. Voor de CT-scan is het nodig dat de nierfunctie goed is. De nierfunctie moet dan ook voor de CT-scan gecontroleerd worden.

Het is belangrijk u te realiseren dat de DIEP lap-methode een grote ingreep is, waarvoor een goede algemene gezondheid en sterke motivatie belangrijke voorwaarden zijn

Voorbereiding

Voor de operatie zal u bij de anaesthesist langs gaan. Die zal met u bespreken welke medicatie u door mag gebruiken tot de ingreep. Ook hoe lang u van tevoren nuchter moet zijn.

Als u rookt zal met u besproken zijn dat u moet stoppen voordat u deze operatie kunt ondergaan. Ook nicotinepleisters en e-sigaretten zijn geen alternatief. De stof nicotine geeft vernauwing van de bloedvaten waardoor de kans van slagen van deze operatie wordt verkleind. Ook is de kans ernstig verhoogd dat bijvoorbeeld de huid afsterft.  

Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt

De operatie

Om de buikspieren te kunnen sparen, moeten de kleine bloedvaatjes (perforatoren) die door de spieren naar vet en huid lopen zorgvuldig worden vrij gemaakt tot aan de hoofdvaten in de lies. Deze hoofdvaten worden doorgenomen en na transplantatie van het weefsel naar de borst onder de operatiemicroscoop aangesloten aan de bloedvaatjes achter het borstbeen. Nadat dit is gebeurd en de het weefsel goed doorbloed is, wordt een borst gecreëerd die zoveel mogelijk in harmonie is met de andere borst. Vervolgens wordt de buikwond direct gesloten. De navel wordt door een kleine huidopening naar buiten geleid en gehecht. Dit leidt tot een litteken in de bikinilijn en rondom de navel zoals ook het geval is bij een cosmetische buikwandcorrectie. Er zullen zowel bij de borst als de buik drains worden geplaatst.

Na de operatie

  • U blijft ongeveer 5 dagen opgenomen in het ziekenhuis.
  • De drains die u heeft zullen afhankelijk van de productie na enkele dagen verwijderd worden. Het kan zijn dat u met drains naar huis gaat.
  • Voor de borst mag u een niet drukkende sport BH dragen
  • U krijgt een band om de buik (tubigrip) die 6 weken gedragen dient te worden
  • U moet het rustig aan doen en hebt de eerste week thuis wat extra hulp nodig: geen zware dingen tillen, geen huishoudelijk werk doen, niet sporten

Het resultaat

Als u een borstreconstructie overweegt, is het belangrijk hierover reële verwachtingen te hebben. De borst wordt nooit zoals uw eigen borst was. Een gereconstrueerde borst kan, afhankelijk van de gekozen techniek, in vorm en grootte verschillen van uw eigen borst. Daarnaast voelt de borst anders aan. Over dit onderwerp kunt u indien gewenst contact opnemen met uw eigen zorgverlener. Toch zijn vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan in het algemeen zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat. Soms echter zijn vrouwen niet, of minder tevreden met het resultaat.  

Er moet altijd rekening gehouden worden met de optie van een vervolgoperatie om de symmetrie te verbeteren. Dit kan betekenen dat de gereconstrueerde borst moet worden aangepast of dat de andere borst moet worden verkleind of gelift. Naast reconstructie van de borst is ook reconstructie van de tepel mogelijk. Dit wordt altijd enkele maanden na de eerste ingreep gedaan. De tepel zelf wordt in de regel gemaakt van plaatselijk aanwezige huid. De tepelhof wordt door middel van tatoeage gereconstrueerd. Een tepelreconstructie en tepelhoftatoeage vinden poliklinisch plaats.

Complicaties

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Een DIEP lap- borstreconstructie kent dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op nabloeding, een wondinfectie of afsterving van weefsel (van vooral de buikhuid). De kans op deze laatste twee complicaties is ongeveer 30 keer groter als u rookt. Een weinig voorkomende (ongeveer 1 à 3%) maar zeer ernstige complicatie bij de DIEP lap-methode is dat de doorbloeding van het getransplanteerde weefsel uiteindelijk onvoldoende blijkt te zijn, waardoor het weefsel volledig kan afsterven. Voor de patiënt is een dergelijke ervaring psychisch uitermate pijnlijk. Andere zeldzame complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen, zijn een longontsteking, trombosebeen of longembolie.

Het gevoel in de buik kan minder zijn na de ingreep en je kan kleine onregelmatigheden in de buikwand krijgen. Ook in de borst zal het gevoel niet normaal zijn. Het verschilt per patiënt hoeveel gevoel er uiteindelijk zal zijn.

Contact met medepatiënten

Wanneer u wil praten met een vrouw die eerder een borstreconstructie heeft ondergaan, kunt u contact opnemen met het Landelijk Contactorgaan Begeleiding Borstkanker patiënten, het LCBB via dit volgende telefoonnummer 010 436 53 28.

Vergoeding

Vrijwel alle ziektenkostenverzekeraars vergoeden de kosten van een borstreconstructie, omdat dit een behandeling is om de gevolgen van een borstamputatie zo goed mogelijk te herstellen. Uw arts zal het voor u aanvragen bij de verzekering.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen