UCL letsel, gamekeepers thumb

Skiduim

Een skiduim staat voor een letsel van het binnenste gewrichtsbandje (ligamentum collaterale ulnare, UCL) van het MCP gewricht van de duim. Dit kan zowel door een trauma acuut ontstaan of chronisch (dan wordt het bandje herhaaldelijk uitgerekt door repeterende werkzaamheden).

In beide gevallen is het belangrijk om dit te behandelen aangezien er een verhoogde kans is op slijtage van het duim gewricht. Door de kracht op het gewricht wordt de aan de binnenzijde gelegen gewrichtsband beschadigd. Soms verrekt de band alleen, soms scheurt de band gedeeltelijk of helemaal, en soms scheurt zelfs een botfragment mee. Een Skiduim wordt in de acute fase nogal eens gemist, wat kan leiden tot instabiliteit van het onderste duimgewricht. Een directe en goede behandeling kan dit voorkomen en heeft een goede prognose.

Het eerste consult

Vaak wordt aan de hand van het trauma wat zich heeft voorgedaan en de bijkomende klachten (krachtverlies, pijn) duidelijk dat het om een skiduim gaat. Bij lichamelijk onderzoek worden de ligamenten getest. Het kan dat vergeleken wordt met de gezonde duim. Er wordt altijd nog een aanvullende röntgenfoto gemaakt om te kijken of naast het ligament dat is afgescheurd ook een stukje bot is afgescheurd.

Er zal dan bepaald worden wat voor behandeling moet plaatsvinden.

  • Conservatief

    Is de gewrichtsband verrekt of slechts gedeeltelijk ingescheurd, dan hoeft u niet geopereerd te worden. Uw duim zal gedurende 3-5 wk geïmmobiliseerd worden met een (gips)spalk. Hierna zal u begeleiding krijgen van de handtherapeut voor het verdere herstel.

  • Operatief

    Wanneer de gewrichtsband volledig is gescheurd of wanneer er losse botfragmenten zijn, moet u worden geopereerd. De losgescheurde band wordt dan opnieuw vastgezet aan het bot. Een los botfragment wordt weggehaald wanneer het kleiner is dan 15% van het gewrichtsvlak. Is het botfragment groter, dan wordt het met een stalen pin of ankertje vastgezet.

Voorbereiding

Voor de operatie dient u een aantal voorbereidingen te treffen. Denkt u bijvoorbeeld aan het tijdig stoppen van bepaalde medicatie (bijvoorbeeld bloedverdunners) zoals met uw behandelend arts besproken is. Er is geen bezwaar tegen het gebruik van paracetamol als middel tegen pijn zowel voor als na de operatie. Ook geeft u bij de plastisch chirurg eventuele allergie(en) aan, bijvoorbeeld voor jodium, verdoofvloeistof of pleisters. Indien u rookt wordt u gevraagd hiermee te stoppen voor de operatie,  dit daar roken een hogere kans op complicaties geeft.  Verder wordt u verzocht voorafgaand aan de operatie geen bodylotion/crèmes te gebruiken en uw te ontdoen van sieraden zoals ringen/horloges. Na de operatie kunt u niet autorijden of fietsen, zorg daarom voor gepast vervoer naar huis.

De operatie

Bij een operatie zal u plexus of algehele anesthesie krijgen. Een bloeddrukband zorgt er tijdelijk voor dat er geen bloed in het operatie gebied komt. Hier ondervindt u geen klachten van door de verdoving. Het losgescheurde ligament wordt opnieuw aan het bot vast gezet. Indien er een stukje bot mee is gescheurd zal dit worden bevestig met een bot ankertje of een stalen pinnetje. Indien het botfragment klein is, kan er ook worden gekozen om het te verwijderen.

Indien het probleem al langer bestaat dan is het soms niet meer mogelijk om het ligament te herstellen zonder een peestransplantaat. Het peestransplantaat wordt, indien nodig, gehaald uit de onderarm. U krijgt direct na de operatie een gipsspalk.

Na de operatie

De eerste dagen moet u uw arm in een mitella dragen. Door de hand in de eerste dagen hoog te houden, wordt zwelling van de hand zo veel mogelijk voorkomen. De handtherapie start vier tot zes weken na de operatie en dan kan het dat u nog enkele weken een beschermende afneembare spalk draagt bij bepaalde activiteiten. Tijdens contact- en/of vechtsporten moet u de spalk nog tot een jaar na het ongeval dragen. Dit geldt ook wanneer u een niet-operatieve behandeling heeft gehad.

Het resultaat

U vinger zal tijdens het herstel proces dikker kunnen zijn in vergelijking met de andere vingers en iets stijfer. Ook het litteken kan in het begin wat rood verkleurt zijn en gevoelig zijn. U dient dit goed te beschermen tegen de zon.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie, opengaan wond, zenuwschade, functiebeperking, weefselversterf en een recidief. In sommige gevallen treedt er een complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) op waarbij het evenwicht in de hand verstoord is.

Vergoeding

Deze ingreep wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen