Abdominoplastiek / herstel na veel afvallen / postbariatrische buikwandcorrectie / bodycontouring

Fleur de lis abdominoplastiek

U heeft last van overtollig, overhangende huid en vetweefsel van de buik, waardoor u mogelijk klachten of cosmetische bezwaren heeft.

U overweegt daarom een operatie. Er is zowel sprake van huidoverschot in horizontale als in verticale richting.

Het eerste consult

Na veel afvallen blijft er vaak huid over. Sporten, massage of afzuigen van vet helpt meestal niet. Teveel huid kan vervelend zijn bij bewegen en kan smetplekken veroorzaken. Daarnaast kan het psychische klachten geven. Ook kan het zijn dat de buikspieren wat uiteen gaan staan en dat dat klachten geeft (rectus diastase). Dit kan eventueel tijdens een buikwandcorrectie gecorrigeerd worden.

Tijdens het eerst consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw klachten en wensen. Ook worden eventuele allergieën en uw medicatie gebruik besproken, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal daarna lichamelijk onderzoek verrichten en een aantal zaken opmeten. Aan de hand van uw lengte en gewicht wordt uw BMI berekend. Tot slot worden er na het consult door de medisch fotograaf foto’s gemaakt voor in uw dossier.

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunners? Uw arts bespreekt met u of u moet stoppen met uw medicatie, en wanneer u moet stoppen. Stop nooit met uw medicijnen zonder overleg met de arts!
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn, u hoort  dit via uw arts en anesthesist. Dat betekent dat u tot enkele uren voor de operatie niet mag eten en drinken, hierover zal de anesthesist u informeren. Als u zich niet aan deze afspraken houdt, kan uw operatie niet op de afgesproken tijd doorgaan.
  • Voor de operatie moet u stoppen met roken. Nicotine vermindert de doorstroming van bloed door de weefsels wat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het weefsel en daarmee de wondgenezing. Hierdoor is er een grotere kans op complicaties zoals infectie en weefselversterf.
  • Verder wordt u verzocht voorafgaand aan de operatie geen bodylotion/crèmes te gebruiken en u te ontdoen van sieraden zoals ringen/horloges.
  • Na de operatie kunt u niet autorijden of fietsen, zorg daarom voor gepast vervoer naar huis.

De operatie

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 3  uur. Na de operatie blijft u 1 dag in het ziekenhuis. Vlak voor de ingreep zal de plastisch chirurg bij u langs komen om het te opereren gebied af te tekenen.

Tijdens de ingreep wordt het  teveel aan huid en vet weefsel in horizontale en verticale richting  weggesneden.  Soms vindt er aanvullend ook liposuctie plaats. U wordt tijdens de ingreep in strandstoelhouding gebracht om zoveel mogelijk huid weg te kunnen halen. Zo nodig worden de lange buikspieren gereefd.

De wonden worden met oplosbare hechtingen gesloten en de navel wordt op de nieuwe locatie ingehecht. U hebt dus in principe een groot litteken ongeveer in de bikinilijn en een verticaal litteken vanaf uw borstbeen naar beneden en rondom de navel. Eventueel worden drains geplaatst. Na de operatie wordt er een strakke band rondom uw buik aangelegd. Ook kan het zijn dat u tijdens de ingreep een blaaskatheter hebt gekregen.

Na de operatie

  • De eerste dag zit er een strakke band om uw buik. De dag na de operatie mag u drukkleding aantrekken. Wij raden u aan gedurende 6 weken, dag en nacht, drukkleding te dragen. Deze drukkleding helpt de zwelling te verminderen en zorgt dat er minder spanning op de operatiewond komt. De drukkleding moet u zelf aanschaffen
  • De eerste nacht zal uw bed in een lichte knikstand staan om zo de spanning op het litteken de minimaliseren.
  • Als u een blaaskatheter heeft dan zal die de volgende ochtend verwijderd worden.
  • Afhankelijk van de productie van eventuele drains zal u hiermee naar huis gaan. Dan krijgt u daar duidelijke instructies over mee.
  • Tot twee weken na de operatie mag u niet in bad, zwemmen of de sauna bezoeken.
  • Na 2 weken krijgt u een afspraak op de polikliniek voor wondcontrole.
  • U mag als u pijn heeft maximaal 4x per dag 2 tabletten paracetamol van 500mg innemen. Als dit niet voldoende is mag u contact opnemen met onze polikliniek. Vaak krijgt u nog iets extra’s  mee naar huis.
  • De eerste dagen na de operatie moet u proberen geregeld uit bed te komen en stukjes te lopen. U moet de buikspieren niet aanspannen.
  • U mag de eerste 6 weken niet zwaar tillen en geen zware lichamelijke arbeid verrichten. Als alles rustig genezen is mag u daarna alles weer doen en mag u ook weer sporten.

De eerste weken na de operatie is het operatiegebied gezwollen en blauw, dit kan een trekkend gevoel op de wonden geven. Gemiddeld duurt het 6 weken tot de zwelling weg is. In het begin kan de huid rondom het litteken gevoelloos zijn. Dit geeft over het algemeen weinig klachten en wordt vaak in de loop der jaren minder.

Het resultaat

Het eindresultaat is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Gewicht voor de operaties
  • Algemene gezondheid
  • Donditie van uw huid
  • Wondgenezing Hoe uw wond geneest
  • Littekenvorming De vorming van uw littekens
  • Opvolgen van leefregels na de operatie Hoe u de leefregels na de operatie volgt
  • Ook aankomen of afvallen na de operatie heeft invloed op het uiteindelijke resultaat
  • Mogelijke complicaties

Het gevoel van de buikhuid zal de eerste periode na de ingreep anders zijn en het kan dat u de overgang naar de rug een beetje blijft zien (dogear).  Soms is daar een kleine secundaire correctie voor nodig.

Complicaties

De kans op complicaties bij deze operatie is groot. Dit wordt veroorzaakt door de vaak slechte kwaliteit van het weefsel, de duur en grootte van de operatie en eventueel aanwezige aandoeningen.

  • Een nabloeding

    Hierbij gaan er bloedvaten die tijdens de operatie dicht gemaakt zijn weer open. Hoesten, persen, of een plotselinge verhoging van de bloeddruk kan hiervan de oorzaak zijn. Indien zich teveel bloed ophoopt in uw borst, moet u nogmaals worden geopereerd. De bloeding wordt gestopt en de stolsels verwijderd. In de helft van de gevallen wordt geen actieve bloeding gevonden. Soms zal een drain geplaatst worden.

  • Seroom

    Vaak hoopt zich wat vocht (seroom) op, op de plek waar geopereerd is. Daarom is het zo belangrijk om een strakke drukkleding  te dragen en rust te houden. Meestal verdwijnt dit vocht vanzelf weer, soms is het nodig om poliklinisch vocht  te verwijderen middels een prikje.

  • Een infectie/ vetnecrose

    Als u een infectie krijgt wordt de huid warm, rood en soms gezwollen en het kan pijnlijk zijn. Ook kan het zijn dat een deel van het vet het niet overleefd. Soms is het nodig de wond iets te openen of moet u antibiotica krijgen.

  • Navelnecrose

    In een heel enkel geval overleeft de navel het niet op zijn bloedvoorziening en sterft deze af. Hij zal dan donker verkleuren.  Als dit het geval is zal er in de toekomst een nieuwe navel gemaakt kunnen worden.

  • Open gaan van de wond

    Hierbij wijkt een deel van de wondranden tussen de hechtingen of doet dit zich voor na het verwijderen van de hechtingen. Dit geneest over het algemeen vanzelf, echter duurt het wat langer dan bij een goede wondgenezing

  • Hypertrofische littekens

    Het litteken kan op verschillende plekken anders genezen. Sommige patiënten maken geen fraaie littekens en krijgen dikke, zichtbare littekens.

  • Trombose, longembolie

    Om te voorkomen dat u een trombose been of long embolie krijgt wordt u gestimuleerd om de eerste dag na de operatie reeds te mobiliseren.

Vergoeding zorgverzekeraar

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van deze operaties moet u aan verschillende eisen voldoen. Het College van Zorgverzekeringen stelt deze eisen op.

Op dit moment zijn de basis criteria na een gastric bypass operatie:

  • BMI lager dan 34
  • Gewicht  12 maanden stabiel
  • Bariatrische ingreep ten minste 18 maanden geleden
  • Graad 3 op de schaal van Pittsburgh

Als u niet aan deze criteria voldoet heeft aanvragen geen zin. Als u hier wel aan voldoet is er nog absoluut geen garantie op vergoeding.

Soms vraagt de zorgverzekeraar u om extra informatie en foto’s op te sturen. Zo kunnen zij de ernst van uw klachten inschatten. Zij sturen u zelf bericht over hun beslissing.

Is een aanvraag voor een vergoeding door uw zorgverzekeraar afgewezen? Dan kunt u bij uw zorgverzekeraar daartegen bezwaar indienen.
Als u niet voor vergoeding in aanmerking komt, kunt u ervoor kiezen de operatie zelf te betalen. U kunt bij uw plastisch chirurg een offerte vragen.  De plastisch chirurgen van het OLVG verrichtten hun onverzekerde zorg in het Esthetisch Centrum Jan van Goyen.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen