Voorhoofdslap/ Huidkanker gelaat/ kwaadaardigheid gelaat/ neusreconstructie/ reconstructie gelaat

Herstel na verwijderen huidkanker gelaat via Mohs techniek

U heeft van uw dermatoloog te horen gekregen dat er sprake is van een kwaadaardigheid van de huid in het gelaat.

De dermatoloog zal de kwaadaardigheid weghalen via Mohs techniek en zal u uitleggen wat dit inhoudt. De wond wordt daarna door uw plastisch chirurg gesloten.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult weet de plastisch chirurg nog niet hoe groot het defect zal zijn. Daarom worden verschillende opties met u besproken. Er wordt een inschatting gemaakt van het defect.

Ook bespreekt de plastisch chirurg met u eventuele allergieën en uw medicatie gebruik, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal daarna lichamelijk onderzoek verrichten en een aantal zaken opmeten. Tot slot worden er na het consult door de medisch fotograaf foto’s gemaakt voor in uw dossier.

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunners? Uw arts bespreekt met u of u moet stoppen met uw medicatie, en wanneer u moet stoppen. Stop nooit met uw medicijnen zonder overleg met de arts!
  • Voor een operatie onder algehele narcose moet u nuchter zijn, u hoort dit via uw arts en anesthesist. Dat betekent dat u tot enkele uren voor de operatie niet mag eten en drinken, hierover zal de anesthesist u informeren. Als u zich niet aan deze afspraken houdt, kan uw operatie niet op de afgesproken tijd doorgaan.
  • Voor de operatie moet u stoppen met roken. Nicotine vermindert de doorstroming van bloed door de weefsels wat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het weefsel en daarmee de wondgenezing. Hierdoor is er een grotere kans op complicaties zoals infectie en weefselversterf.
  • Verder wordt u verzocht voorafgaand aan de operatie geen bodylotion/crèmes te gebruiken en u te ontdoen van sieraden zoals ringen/horloges.
  • Na de operatie kunt u niet autorijden of fietsen, zorg daarom voor gepast vervoer naar huis.

De operatie

Afhankelijk van de grootte en locatie van het defect, wordt de operatie onder lokale verdoving of algehele narcose uitgevoerd. In sommige gevallen is een algehele narcose noodzakelijk indien het een grotere reconstructie betreft. Afhankelijk van het defect kunnen verschillende reconstructieve technieken worden gebruikt om het defect te sluiten. Denk hierbij aan een lokale schuifplastiek, een voorhoofdslap of bijvoorbeeld het gebruik van een huidtransplantaat. Er zullen hechtingen geplaatst worden en indien er gebruik wordt gemaakt van een huidtransplantaat zal er een gaasje op het geopereerde gebied worden gehecht (tie-over). Deze geeft druk op het huidtransplantaat en zorgt zo dat deze goed ingroeit.

Na de operatie

Na de operatie mag u meestal dezelfde dag nog naar huis. De wond is afgeplakt. Probeer het hoofd zoveel mogelijk hoog te houden, niet te bukken en een extra kussen onder het hoofd te leggen tijdens de nacht. Probeer andere druk verhogende momenten zoals niezen en hoesten zoveel mogelijk te mijden.

Na 1 week wordt op de polikliniek de wond beoordeeld, dan worden ook de eventuele tie-over en hechtingen verwijderd.

De eerste weken na de operatie is het operatiegebied gezwollen en kan er zich een bloeduitstorting voordoen. Dit kan een trekkend gevoel op de wonden geven, ook kan de bloeduitstorting uitzakken naar bijvoorbeeld de oogkassen of wangen. Gemiddeld duurt het 6 weken tot de zwelling weg is, de bloeduitstorting is in ca 2 weken opgelost. In het begin kan de huid rondom het litteken gevoelloos zijn. Dit geeft over het algemeen weinig klachten en wordt vaak in de loop der jaren kleiner.

Indien u geen pijnmedicatie mee naar huis krijgt mag u als u pijn heeft maximaal 4x per dag 2 tabletten paracetamol van 500mg innemen. Als dit niet voldoende is mag u contact opnemen met onze polikliniek.

Het resultaat

Het eindresultaat is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Conditie van uw huid
  • Wondgenezing Hoe uw wond geneest
  • Littekenvorming De vorming van uw littekens
  • Mogelijke complicaties

Complicaties

Bij elke operatie is er een kans op complicaties.

  • Een nabloeding

    Hierbij gaan er bloedvaten die tijdens de operatie dicht gemaakt zijn weer open. Hoesten, persen, of een plotselinge verhoging van de bloeddruk kan hiervan de oorzaak zijn. Indien zich teveel bloed ophoopt, moet u nogmaals worden geopereerd. De bloeding wordt dan gestopt.

  • Een infectie

    Als u een infectie krijgt wordt de huid warm, rood, gezwollen en het kan pijnlijk zijn. Soms is het nodig de wond iets te openen of moet u antibiotica krijgen.

  • Hypertrofische littekens

    Het litteken kan onderling verschillen. Sommige patiënten maken geen fraaie littekens en krijgen dikke, zichtbare littekens.

  • Opengaan van de wond

    Hierbij wijkt een deel van de wondranden tussen de hechtingen of doet dit zich voor na het verwijderen van de hechtingen. Dit geneest over het algemeen vanzelf, echter duurt het wat langer dan bij een goede wondgenezing

  • Afsterven weefsel/huidtransplantaat

    Indien er sprake is van een lokale huidtranspositie of het gebruik van een huidtransplantaat is het belangrijk om te weten dat deze huid opnieuw in moet groeien op de nieuwe plek, de plek waar eerst het defect zat. Het komt voor dat een deel van de huidplastiek of het huidtransplantaat niet goed aanslaat en zal afsterven. In sommige gevallen is er dan een tweede operatie nodig.

Vergoeding

Deze ingrepen worden meestal vergoed door uw zorgverzekeraar.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen