Mammareductie/Zware borsten

Borstverkleining

Pijnklachten in de rug, nek en schouders zijn een veelvoorkomend gevolg bij te zware borsten. Ook bij het sporten kunnen vrouwen hinder ondervinden van hun zware borsten.

Als de borsten verslapt zijn, kan smetten van de huid in de onderste borstplooi voorkomen. Ook kunnen psychische klachten voorkomen, zoals schaamtegevoelens. Het vinden van passende kleding of BHs kan moeilijk en kostbaar zijn. Er zijn ook vrouwen die de cupmaat van de borsten niet vinden passen bij de rest van het lichaam. Een borstverkleining kan dan uitkomst bieden. Deze folder bevat algemene informatie over borstverkleining.

Het eerste consult

Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan en aan de hand van uw lengte en gewicht wordt uw Body Mass Index (BMI) berekend. Deze moet onder de 30 zijn. Indien u boven de 40 jaar oud bent zal er in principe een mammogram worden afgesproken. Ook zal een normale foto bij de medisch fotograaf worden gemaakt. U zal uw wensen kenbaar maken en uw plastisch chirurg zal de mogelijkheden die bij u van toepassing zijn met u doornemen.

De plastisch chirurg zal een aanvraag voor vergoeding indienen bij uw verzekeraar. Dit kan alleen bij een BMI onder de 30 en vanaf cupmaat DD of E (afhankelijk van uw lengte)

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunners? Uw arts bespreekt met u of u moet stoppen met uw medicatie, en wanneer u moet stoppen. Stop nooit met uw medicijnen zonder overleg met de arts!
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u tot enkele uren voor de operatie niet mag eten en drinken, hierover zal de anesthesist u informeren. Als u zich niet aan deze afspraken houdt, kan uw operatie niet op de afgesproken tijd doorgaan.
  • Dringend advies is te stoppen met roken. Nicotine vermindert de doorstroming van bloed door de weefsels wat een negatieve invloed heeft op de wondgenezing en de kwaliteit van het weefsel. Hierdoor is er een grotere kans op complicaties zoals infectie en weefselversterf.
  • Als u te zwaar bent, zal de plastisch chirurg u adviseren eerst af te vallen. Het weefsel is in een betere conditie bij een gezond gewicht, waardoor er een kleinere kans is op complicaties en het eindresultaat vaak fraaier is. Daarnaast zijn er bij ernstig overgewicht grotere risico’s tijdens de operatie. Ook vergoedt een verzekeraar de operatie alleen als u onder een bepaald gewicht bent (BMI kleiner dan 30).
  • Verder wordt u verzocht voorafgaand aan de operatie geen bodylotion/crèmes te gebruiken en u te ontdoen van sieraden zoals ringen/horloges.
  • Na de operatie kunt u niet autorijden of fietsen, zorg daarom voor gepast vervoer naar huis.

De operatie

Vlak voor de operatie zal de plastisch chirurg bij u langs lopen om de borst af te tekenen. De nieuwe positie van de tepel zal worden bepaald en er zal een hele tekening op uw borst worden gemaakt. Vaak zal een anker patroon (wise) worden gebruikt of een litteken rond het tepelhof en recht naar beneden (vertical scar).
De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ruim anderhalf uur. Een gedeelte van de huid en het borstklierweefsel wordt weggenomen en de tepel wordt meestal wat hoger geplaatst. Zo ontstaat een vermindering in het volume van de borst en wordt de borst direct gelift. Dit gebeurt volgens een methode waarbij de natuurlijke vorm van de borst zoveel mogelijk behouden blijft.

De wonden worden gehecht met oplosbare hechtingen. Het is niet nodig dat deze verwijderd worden. Er zullen soms hechtpleisters op de wonden worden geplakt en de borsten worden verbonden met een gaas en een tubigrip of sport BH.

Na de operatie

  • Na de operatie krijgt u een strakke band om uw borst. Deze band geeft steun en drukt de borsten stevig tegen de borstkas. Deze band moet u vervangen door een stevige (sport) BH, zonder beugels. De BH moet u 6 weken, dag en nacht, dragen.
  • Vanaf de dag na de operatie mag u kort douchen. Tot twee weken na de operatie mag u niet in bad gaan. De hechtpleisters mogen nat worden en mag u laten zitten tot de controle afspraak.
  • Probeer de eerste 2 weken na de ingreep de armen zo min mogelijk te belasten: Niet boven de 90 graden heffen, geen zware huishoudelijke taken doen, geen boodschappentas dragen etc. Na 2 weken mag u de activiteiten iets uitbreiden en na 6 weken mag u alles weer doen.
  • U krijgt ongeveer 2 weken na de operatie een afspraak op de polikliniek.

Het resultaat

  • Asymmetrie

    Uiteraard trachten wij de borsten zo symmetrisch mogelijk te maken. Bij iedereen zit er een klein verschil tussen beide borsten, dus na de operatie zal dit ook zo kunnen zijn. Het duurt een aantal maanden voordat de borsten hun definitieve vorm hebben bereikt.

  • Gevoel

    Het gevoel in de borsten en de tepels kan tijdelijk minder zijn, doordat het weefsel verplaatst is. Over het algemeen komt dit gevoel terug na enkele weken tot maanden. Soms komt het gevoel niet helemaal terug. Het kan ook juist zo zijn dat de tepels extra gevoelig zijn, dit wordt meestal na een paar maanden weer minder.

  • Cosmetiek

    De resultaten van een borstverkleining stemmen meestal tot tevredenheid. Vooraf is de exacte BH maat niet zekerheid te zeggen, onder andere omdat dit per merk/winkel nogal kan verschillen. Met de tijd kunnen de borsten altijd weer van vorm of omvang veranderen als u in gewicht veranderd.

  • Littekens

    Een litteken zal altijd zichtbaar blijven. Meestal vervagen littekens over de tijd. Soms maken mensen dikkere littekens aan en kan het dat u litteken behandeld moet worden.

  • Hematoom/zwelling

    Na de operatie kan het dat het geopereerde gebied blauw verkleurd door bloeduitstorting. Ook kan het nog iets gezwollen zijn. Over het algemeen trekt dit met een paar dagen tot weken weg.

  • Borstvoeding

    Het is niet te zeggen of borstvoeding geven nog mogelijk is na een mammareductie. Het advies is om het gewoon te proberen en in veel gevallen zal het lukken.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico. Zoals bij alle operaties is er kans op algemene complicaties zoals longontsteking, trombose, trombosebeen, longembolie of een urineweginfectie.

Dan zijn er nog een aantal specifieke complicaties voor deze operatie:

  • Een nabloeding

    Hierbij gaan er bloedvaten die tijdens de operatie dicht gemaakt zijn weer open. Hoesten, persen, of een plotselinge verhoging van de bloeddruk kan hiervan de oorzaak zijn. Indien zich teveel bloed ophoopt in uw borst, moet u nogmaals worden geopereerd. De bloeding wordt gestopt en de stolsels verwijderd. In de helft van de gevallen wordt geen actieve bloeding gevonden.

  • Wijkende wond

    Tijdens de genezing (vaak na 1-2 weken) kan een deel van de wond open gaan. Dit komt meestal voor op het zogenaamde 3-landen punt onderaan de borst. Door de wond dagelijks te douchen en te verzorgen met een gaas geneest deze wond doorgaans binnen enkele weken. Zo nodig kan er in een later stadium een kleine littekencorrectie gedaan worden, mocht het litteken op die plek minder fraai genezen.

  • Een infectie/vetnecrose

    Als u een infectie krijgt wordt de borst warm, rood en soms gezwollen en het kan pijnlijk zijn. Soms is het nodig de wond iets te openen of moet u antibiotica krijgen. Ook kan het dat een deel van het borstweefsel niet goed van bloed voorzien is en afsterft. Ook dan zal het litteken ergens geopend moeten worden.

  • Tepelnecrose

    De tepel wordt omhoog verplaatst en het kan dat hij dat niet overleefd en afsterft. Dit gebeurt in 1% van de gevallen. De kans hierop is groter als de afstand waarover de tepel verplaatst moet worden heel groot is of als u rookt of overgewicht hebt.

Vergoeding

Een borstverkleining wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Hieraan zijn echter wel voorwaarden verbonden, zo moeten de borsten minstens cupmaat DD/E zijn en mag u niet te zwaar zijn (BMI onder de 30). Uw plastisch chirurg zal de ingreep voor u aanvragen en dan ontvangt u zelf bericht van de verzekeraar. Een borstlift, waarbij de borsten worden verstevigd en de tepel gelift, is niet hetzelfde als een borstverkleining. Een borstlift is een cosmetische ingreep en wordt nooit vergoed. Indien geen vergoeding plaatsvindt, kan uw plastisch chirurg u informeren over de kosten. De ingreep zal dan waarschijnlijk plaatsvinden in de JvG (door uw eigen plastisch chirurg).

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen