Otoplastiek

Flapoorcorrectie bij afstaande oren

Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, is een aangeboren afwijking van de vorm van het kraakbeenskelet van de oorschelp.

Dit kan zowel enkelzijdig als dubbelzijdig voorkomen. Afstaande oren hebben geen functioneel nadeel. Deze esthetische afwijking is operatief redelijk eenvoudig te corrigeren.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw klachten en wensen. Ook worden eventuele allergieën en uw medicatie gebruik besproken, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal u daarna tijdens het lichamelijk onderzoek onderzoeken en eventueel een aantal zaken opmeten. Tot slot worden en na het consult eventueel nog door de medisch fotograaf foto’s gemaakt voor in uw dossier.

Voorbereiding

Voor de operatie dient u een aantal voorbereidingen te treffen. Denkt u bijvoorbeeld aan het tijdig stoppen van bepaalde medicatie (bijvoorbeeld bloedverdunners) zoals met uw behandelend arts besproken is. Indien u voor de operatie moet u nuchter zijn hoort u dit via uw arts en anesthesist. Dat betekent dat u tot enkele uren voor de operatie niet mag eten en drinken, hierover zal de anesthesist u informeren. Als u zich niet aan deze afspraken houdt, kan uw operatie niet op de afgesproken tijd doorgaan.

Indien u rookt wordt u gevraagd hiermee te stoppen voor de operatie, dit daar roken een hogere kans op complicaties geeft.

Verder wordt u verzocht voorafgaand aan de operatie geen bodylotion/crèmes te gebruiken en uw te ontdoen van sieraden zoals ringen/horloges.

Na de operatie kunt u niet autorijden of fietsen, zorg daarom voor gepast vervoer naar huis.

De operatie

De operatie vindt in het algemeen op de poliklinische behandelkamer plaats onder lokale anesthesie. Kinderen worden in dagbehandeling onder algehele anesthesie geopereerd. Tijdens de operatie wordt er na het verdoven een insnijding in de huid gemaakt aan de achterzijde van het oor. Via deze wond wordt het kraakbeen van het oor vrijgemaakt wat vervolgens wordt aangepast. Dit gebeurd door een stukje te verwijderen of op de juiste plek vast te zetten met hechtingen welke blijven zitten. Aan het einde van de in greep wordt de insnijding aan de achterzijde van het oor dicht gehecht met oplosbare hechtingen. De oren worden verbonden met een hoofdverband in de vorm van een tulband.

Na de operatie

Het hoofdverband wat u na de ingreep aangelegd krijgt, dient u tot aan de volgende afspraak dag en nacht te dragen, gemiddeld is dit ongeveer 1 week. Gedurende deze week kunt u uw haren niet wassen, hierna mag dit wel. Bij de eerste poliafspraak wordt het verband verwijderd, hierna dient u een brede haarband te dragen welke de oren goed bedekt.

Dit zal gedurende een aantal weken dag en nacht zijn, waarna u het af bouwt en enkel nog gedurende de nacht. Hoe lang dit precies is zal uw plastisch chirurg u vertellen.

De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk zoveel mogelijk te rusten. Vermijd vooroverbuigen en zware lichamelijke inspanning. Dit kan ongewenste nabloedingen veroorzaken. Na een week kunt u weer werken, mits u geen zwaar lichamelijk werk verricht. Sporten kan weer na ca 4 weken.

Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens met sunblock insmeren in de eerste maanden.

Het resultaat

De eerste tijd zal het behandelde gebied gezwollen zijn en eventueel een bloeduitstorting vertonen. De bloeduitstortingen trekken vrij snel weg, maar de zwelling heeft een aantal weken nodig om weg te trekken. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Naarmate de zwelling minder wordt, krijgen de oren hun ware vorm. Het uiteindelijke resultaat van een oorcorrectie is na ongeveer zes weken te beoordelen. Volledige symmetrie wordt nagestreefd, maar kan nooit voor 100% gegarandeerd worden.

De littekens die ontstaan na de ingreep kunnen er in de eerste tijd wat vurig uitzien. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen ze de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar.

Complicaties

Bij elke operatie bestaat de kans op complicaties. Zo kan een infectie ontstaan die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Of een nabloeding of ongunstige reactie tegen de verdoving optreden. Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Er kan asymmetrie tussen beiden oren ontstaan en er kan een langdurige gevoeligheid van uw oren bij koud weer ontstaan. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander.

In zeldzame gevallen ontstaat er vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens. Als zich onverwacht problemen voordoen, bijvoorbeeld bij een ontsteking, toenemende pijn, een nabloeding, of een verstoorde wondgenezing, neem dan contact op.

Vergoeding

Het is afhankelijk van het type verzekering en de voorwaarden van de verzekering of een flapoorcorrectie wel of niet vergoed wordt. Dit kunt u makkelijk navragen bij uw verzekeraar. Indien de ingreep esthetisch is, ontvangt u na het eerste consult een offerte. De prijs vindt u op onze website.

 

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen