Glomustumor

Een glomustumor is een blauw-rood verkleurde kleine vaat-zenuw tumor welke een glomus lichaampje bevat. Het is een goedaardige zwelling welke relatief weinig voorkomt.

Het zit meestal bij de vingertop maar kan zich ook onder de nagel bevinden. Een glomustumor kan erg invaliderende pijnklachten geven. De diagnose kan klinisch gesteld wordt op basis van het klachten patroon en het lichamelijk onderzoek. Het is een pijn die op één punt gelokaliseerd is en die typisch toeneemt bij koudere temperaturen. Vaak wordt de diagnose pas na maanden gesteld omdat het een diagnose is die niet dagelijks in de huisartsenpraktijk wordt gezien. Een MRI kan de diagnose bevestigen maar is vaak niet nodig. Nadat uw klachten geanalyseerd zijn en er eventueel aanvullend onderzoek is uitgevoerd wordt u ingelicht over de mogelijke behandeling waarbij de glomustumor wordt verwijderd. Indien u kiest voor een operatie zal deze  worden uitgevoerd door de plastisch chirurg waarna u eventuele aanvullende handtherapie krijgt. 

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw klachten en wensen. Ook worden eventuele allergieën en uw medicatie gebruik besproken, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal u daarna tijdens het lichamelijk onderzoek onderzoeken en eventueel een aantal zaken opmeten. Tot slot worden er na het consult eventueel nog door de medisch fotograaf foto’s gemaakt voor in uw dossier.

Voorbereiding

Voor de operatie dient u een aantal voorbereidingen te treffen. Denkt u bijvoorbeeld aan het tijdig stoppen van bepaalde medicatie (bijvoorbeeld bloedverdunners) zoals met uw behandelend arts besproken is.  

Indien u rookt wordt u gevraagd hiermee te stoppen voor de operatie,  dit daar roken een hogere kans op complicaties geeft.  

Verder wordt u verzocht voorafgaand aan de operatie geen bodylotion/crèmes te gebruiken en uw te ontdoen van sieraden zoals ringen/horloges.

Na de operatie kunt u niet autorijden of fietsen, zorg daarom voor gepast vervoer naar huis.

De operatie

De operatie vindt in het algemeen plaats op de poliklinische behandelkamer onder lokale anesthesie. De vinger wordt dan met een aantal injecties verdoofd.  In sommige gevallen is regionale anesthesie nodig, afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie.  Tijdens de operatie wordt de huid geopend ter plaatse van de glomustumor. Indien deze zich onder de nagel bevindt wordt de nagel losgemaakt en later weer terug geplaatst. De wond wordt gesloten middels hechtingen.

Na de operatie

Na de operatie heeft u een verband om de vinger en wordt u geadviseerd de hand hoog kan houden. Dit is belangrijk om zwelling en daarmee pijn zo veel mogelijk tegen te gaan. Ook wordt u geadviseerd om tijdens de nacht de hand op een kussen te leggen. Verder krijgt u leefregels uitgelegd en mag u na de ingreep weer naar huis. Er zal tevens een postoperatieve controle worden ingepland voor een wondcontrole en het verwijderen van eventuele hechtingen.

Het resultaat

U heeft na de operatie een verband voor aan aantal dagen. Uw plastisch chirurg zal u vertellen hoe lang dit in uw geval zal zijn. Uw geopereerde vinger is de eerste dagen tot weken dikker. Door de operatie en als gevolg van de zwaartekracht hoopt zich vocht op. Houd daarom uw hand steeds hoger dan uw hart. Ter plaatse van de wonden zullen littekens blijven bestaan.  Indien de nagel verwijderd is zal er een nieuwe nagel terug groeien, dit duurt weken tot maanden. Ook is het mogelijk dat er een afwijking (bijv. een deukje, groef) in de nagel zichtbaar is, door het litteken van de operatie.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is er ook bij deze operatie een kans op complicaties aanwezig. Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie, opengaan wond, zenuwschade, weefselversterf en recidief. Daar in de handen en armen veel zenuwen lopen is er na de operatie soms sprake van doofheid of zenuwpijn in het geopereerde gebied, in sommige gevallen treedt er een complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) op waarbij het evenwicht in de hand verstoord is. Dit uit zich in overgevoeligheid, pijn, overmatig zweten met eventueel bijkomende nagelafwijkingen. Dit zal worden gemonitord en behandeld via de Handtherapeut.

Vergoeding

Deze ingreep wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen