Maligniteit, huidafwijking, basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, melanoom

Behandeling bij huidkanker

Huidkanker komt veelvuldig voor. Het kan zich uiten in niet genezende wondjes, jeukende en schilferende plekjes of veranderende moedervlekken.

Vaak wordt u via uw huisarts of de dermatoloog naar de plastisch chirurg verwezen voor behandeling middels excisie, het wegsnijden van het plekje.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw klachten en wensen. Indien na het wegsnijden van het plekje de huid niet direct gesloten kan worden, doordat er bijvoorbeeld te veel spanning op staat, zullen de mogelijke reconstructieve opties met u besproken worden. Er kan besloten worden in eenzelfde ingreep te reconstrueren. Soms wordt het in een 2e ingreep een week later gedaan, zodat eerst het definitieve weefselonderzoek wordt afgewacht en we zeker zijn of de huidkanker er helemaal uit is.

Ook worden eventuele allergieën en uw medicatie gebruik besproken, neemt u dus een actuele medicatielijst mee. De plastisch chirurg zal u daarna tijdens het lichamelijk onderzoek onderzoeken en eventueel een aantal zaken opmeten. Tot slot worden en na het consult eventueel nog door de medisch fotograaf foto’s gemaakt voor in uw dossier.

Voorbereiding

  • Als u besluit om een ectropion uit te laten voeren, moet u zich realiseren dat u er gedurende enige tijd niet representatief uitziet. Voor een correctie van uw onderoogleden is dit meestal rond de 14 tot 21 dagen.
  • U zou voor en na de operatie multivitaminen te gebruiken en Arnica-druppels (Arnica D6 driemaal daags 20 druppels, 14 dagen voor de operatie beginnen tot en met 3 dagen na de ingreep). Het effect hiervan is wetenschappelijk niet bewezen.
  • Als u medicijnen gebruikt, geeft uw plastisch chirurg aan met welke medicijnen u voor de operatie moet stoppen. Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom, Xarelto en bv Marcoumar moet in sommige gevallen, in overleg met de trombosedienst, een aantal dagen voor de operatie worden gestaakt. Salicylhoudende medicijnen zoals Ascal en Aspirine, worden eventueel in overleg met uw plastisch chirurg gestaakt 1 week voor de ingreep. Er is geen bezwaar tegen het gebruik van Paracetamol als middel tegen pijn zowel vóór als na de operatie.
  • Indien u rookt, moet u 3 weken voor de operatie stoppen omdat roken het genezingsproces nadelig beïnvloedt. Hierdoor is er een grotere kans op complicaties zoals infectie en weefselversterf.

De operatie

De operatie vindt in het algemeen op de poliklinische behandelkamer plaats onder locale anesthesie. Indien het een grotere ingreep wordt zal dit onder narcose worden ingepland op de klinische operatiekamers. Tijdens de operatie wordt de huidafwijking na het verdoven weggesneden, dit gebeurt vaak met een marge gezonde huid, zodat de kans dat het in een keer verwijderd is zo groot mogelijk is. Deze marge hangt af van het soort huidkanker dat u heeft.   Indien mogelijk wordt de omliggende huid hierna gesloten. Indien dit niet mogelijk is zal een reconstructie volgen zoals met u op de polikliniek besproken. In sommige gevallen wordt de wond tijdelijk opengelaten in afwachting van de definitieve uitslag van de Patholoog. Die nakijkt of het plekje in het geheel verwijderd is en of een tweede ingreep nodig is. Het kan ook zijn dat er een stukje huid gebruikt wordt van een andere locatie om de wond te bedekken. Dan wordt de wond verbonden met een drukkend gaas dat wordt vastgehecht. Dit vastgehechte gaasje, een tie-over, wordt na 1 week verwijderd op de polikliniek.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u een pleister of een verband. U krijgt leefregels mee en zal geïnformeerd worden over hoe lang dit verband te laten zitten. U krijgt een poliafspraak voor de uitslag van de patholoog en het verwijderen van eventuele hechtingen.

De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk zoveel mogelijk te rusten. Indien u aan het gelaat/hoofd geopereerd bent, vermijd dan vooroverbuigen en zware lichamelijke inspanning. Dit kan ongewenste nabloedingen veroorzaken.  Indien u aan uw been geholpen bent moet u belasten zoveel mogelijk vermijden en het been hooghouden.

Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens met sunblock insmeren in de eerste maanden.

Afhankelijk van de soort huidkanker zal u periodiek uw huid moeten laten controleren bij een dermatoloog.

Het resultaat

De eerste tijd zal het behandelde gebied gezwollen zijn en eventueel een bloeduitstorting vertonen. De bloeduitstortingen trekken vrij snel weg, maar de zwelling heeft een aantal weken nodig om weg te trekken. Op de plek waar de huidafwijking zat, zit nu een litteken, deze kan in het begin wat vurig zijn wat vaak met de tijd rustiger wordt en wegtrekt. Littekens blijven altijd zichtbaar.

Indien de uitslag van de patholoog laat zien dat de huidafwijking niet in zijn geheel verwijderd is, zal er een nieuwe ingreep worden gepland om een na resectie te doen. Dit wordt opnieuw opgestuurd naar de patholoog om na te laten kijken of het dit keer wel volledig verwijderd is.

Complicaties

Bij elke operatie bestaat de kans op complicaties. Zo kan een infectie ontstaan die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Of een nabloeding of ongunstige reactie tegen de verdoving optreden. Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander.

In zeldzame gevallen ontstaat er vorming van hypertrofische of keloïdale (= sterk verdikte) littekens. Hiervoor kan aanvullende behandeling plaatsvinden. Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld bij een ontsteking, toenemende pijn, een nabloeding, of een verstoorde wondgenezing, neem dan contact op.

Vergoeding

Deze ingreep wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Contactinformatie

Heeft u vragen, belt u dan op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur met de poli plastische chirurgie telefoonnummer 020 510 8670. Bent u bij ons onder behandeling en is er sprake van spoed of maakt u zich zorgen, wij zijn dag en nacht 365 dagen per jaar bereikbaar. Neemt u dan contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH) van locatie OLVG Oost en vermeldt duidelijk dat u onder behandeling bent bij de plastisch chirurg.

Kijkt u ook eens verder op onze website. Ons team stelt zich graag aan u voor. Ook kunt u informatie vinden over de andere ingrepen die wij verrichten.

Onze plastisch chirurgen zijn ook actief op Instagram. U vindt ons gezamenlijk account onder plastisch.chirurgen.amsterdam (https://instagram.com/plastisch.chirurgen.amsterdam?igshid=1f06v737hwogj). Daar posten wij ook regelmatig voor- en na foto’s.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Ons team staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen